0322 429 55 22
trendefr
Sosyal Medya Hesaplarımız
Tabela Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır ve Ödeme Yöntemi

Tabela Vergisi hakkında ile ilgili birçok bilinmeyen bulunmaktadır. Tabela vergisinin ne olduğu, hangi durumlarda kimler tarafından ödenmesi gereken bir vergi olduğu, nasıl hesaplanmakta olduğu ve ödeme yöntemlerini sizler için yazımızda hazırladık. Tabela Vergisi Belediyeler tarafından alınmakta olan bir vergidir. Belediyelerin sınırları içerisinde yapılmakta olan reklamlar sebebiyle alınmaktadır.  Belediye sınırları içerisinde yapılmakta olan reklam, ilan, pano vb. işlemler bu vergiye tabi tutulmaktadır. Belediye Gelirleri Kanunu ile vergi resmi olarak toplanmaktadır. Belediyelerin en önemli gelir kapılarından birisi olarak bilinir.

İçindekiler

Vergilendirme miktarı her sene yeniden belirlenmektedir. Reklamın niteliği ile bağlantılı olarak farklı miktarlarda vergi çıkmaktadır. Çıkarılmış olan verginin zamanında ödenmemesi ile birlikte cezai işlem yapılmaktadır. İşletmelerin sorumlukları arasında diğer vergilerden farksız bir şekilde yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Tabela vergisi yılık olarak ödenmesi gereken bir vergidir. İşletmelerin bazı belgelerinin bulunması şartı aranır.

Tabela Vergisi Ne Zaman Ödenir

Tabela Vergisi Hesaplama (2022-2023)

Tabela Vergisi Hesaplama (2022-2023) yılı içerisinde nasıl yapılmaktadır? İşletmeler kendilerinin ödeyecekleri vergiyi hesaplamaları mümkün müdür? Ortalama olarak yıllık artış miktarı ne kadar olmaktadır?

Hesapla her sene yapıldığı gibi bu sene içerisinde de metrekare üzerinden yapılmaktadır. Kullanılmakta olan reklamların özelliklerine göre de bu fiyatlandırma değişmektedir. Kullanılan reklam tabelasının ışıklı olması veya olmaması üzerinden farklı fiyatlandırmalar yapılmaktadır. Örneğin İstanbul Belediyesi ışıksız tabelalar için metrekare fiyatı olarak 90 TL fiyat belirlemektedir. Kullanılan tabelanın resmi ölçümünün yapılması ile birlikte vergilendirme yapılmaktadır. Bu tabelaların ışıklı ve kayan tabela olması durumunda alınmakta olan ücret 150 TL olarak belirlenmiştir.

Ücretlendirme Devlete ait Belediye alanlarında yapılması durumunda da farklılık göstermektedir. Bu şartlarda alınmakta olan tabela vergisine metrekare hesaplamasının yanı sıra 400 TL sabit ödeme yapılması gerekmektedir. Gene aynı şekilde ışıklı bir tabela kullanmak isterseniz alınacak metrekare fiyatına ek olarak sabit 400 TL ödeme yapmanız istenmektedir. Panoların farklı alanlarda kullanılması da mümkündür. Otobüsler buna en iyi örnek teşkil edebilir. Buralarda alınmakta olan vergi hesaplamasında da farklılıklar gözlemlenir. Toplu taşıma araçlarına yerleştirilen tabelalar için metrekare olarak alınmakta olan vergi 40 TL olarak belirlenmiştir.

Tabela Vergisi Nedir

Tabela Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Tabela Vergisi Ne Zaman Ödenir? Ödeme nereye yapılmaktadır? Ödemenin zamanın da yapılmaması sonucunda ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Tabela vergisi her yılın 01 Ocak 31 Ocak tarihleri arasında ödemesinin yapılması gerekmektedir. Ödemelerin bu tarihlerde yapılmaması durumunda işletme cezai işleme tabi tutulmaktadır. Cezai işlem uygulanması ile birlikte ödenmesi gereken tutara faiz hesaplaması da yapılmaktadır. Ödeme miktarındaki gecikme gün sayısına göre faiz hesaplanmakta ve yeni ödeme miktarı belirlenmektedir. Bazı durumlarda faiz affı ve indirimi gibi durumlarda söz konusu olabilmektedir. Böyle bir imkan olması durumunda tarihi geçmiş olan tabela vergisi her hangi bir faiz olmadan hesaplanarak ödemesi alınmaktadır. Ödemeler vergi dairelerine yapılmaktadır. İşletmenin bulunduğu il içerisindeki vergi dairesi üzerinden ödeme tamamlanarak ödemenin yapıldığına dair makbuz alınmaktadır.

Tabela Vergisi Ödeme Yöntemi

Tabela Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Türkiye Cumhuriyeti vergi Kanununa göre her birey üzerine düşmekte olan vergi borcunu ödemesi gerekmektedir. Ödemenin yapılmaması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar ödemenin yapılmaması halinde artarak devam etmektedir. Vergi ödemesini gerçekleştirmeyen işletmelere ilk olarak uyarı yapılmaktadır. Gecikmiş olan vergilerinin ödemesinin yapılması için yeni bir süre tanımlanır.

İşletmenin bu süre içesinde de ödemesinin yapılmadığının görülmesi ile birlikte cezai işlem kısmına geçilir. Ödenmemiş tutar üzerinden faiz işletilmekte ve her ödenmeyen gün içerisinde yeni bir tutar oluşmaktadır. Ödemenin ısrarla yapılmaması durumunda icra daireleri üzerinden tahsil edilmesi yöntemine geçilir ve bu şekilde ödemenin alınması sağlanır. Vergi ödemem noktasında her hangi bir hapis cezası bulunmamaktadır. Kullanılmakta olan tabelanın vergisinin ödenmemesi sonucunda tabelanın bulunduğu yerden indirilmesi de diğer bir yaptırım olarak uygulanmaktadır.

Tabela Vergisi Ödemesi

Tabela Vergisi Muafiyeti Nedir?

Tabela Vergisi Muafiyeti Nedir? Kimler bu vergiden muaf tutulmaktadır? Hangi şartlar muafiyet için aranmaktadır?

İşletmelere asılmakta olan tabelalar çeşitli boyutlarda asılmakta ve bu boyutlara göre hesaplaması yapılmaktadır. ½ metrekare sınır baz alınarak bu ölçümün altında tabelası bulunmakta olan işletmelerden her hangi bir vergi talebi olmayacaktır. Ölçüm sonucunda yarım metrekare ve altında tabela kullanan işletmelerin her hangi bir vergi vermesi gerekmemektedir.

Bunun dışında işletmesinde tabelası bulunmakta olan kişilerin bu tabelalar ile her hangi bir reklam yapmaması durumunda da vergi sistemine dahil edilmeyeceklerdir. Bu noktalar dışında birçok yer ile ilgili de farklı uygulamalar yapılmaktadır.

Bunlara bir diğer örnek ise okullar örnek verilebilir. Okulların tabelalarının ışıklı olması veya olmamasına bakılmaksızın tabela vergisinden muaf tutuldukları bilinmektedir. Böylece okulların reklam panosu kullanımı veya tabela kullanımı gibi durumlarını gerçekleşmesi durumlarında her hangi bir vergi ödemesi yapmalarına gerek bulunmayacaktır.  Bunlar dışında;

  • Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından yapılmış olan ilanlarda
  • İkametlerin gösterilmesi için aileler tarafından kullanılmakta olan levhalar
  • Prospektüs ve tarif nameler içerikli olarak kullanılmakta olan levhalar
  • İş yeri sahibinin kimliğini ilan etmek için içeride veya dışarıda kullanılmakta olan levhalar
  • Özel idarelerinin, köylerin, belediyelerin, Posta-Telgraf-Telefon veya bununla birlikte C. Devlet Demir yolları İşletmelerinin kullanmakta olduğu levhalar
  • Siyasi faaliyet göstermekte olan partilerin kullanmakta olduğu ilanlar
  • Ülkemize ait ürünlerin reklamının yapılması veya turizm ile ilgili ülkemize ziyaretçilerin artırılmasını hedeflemekte olan tabelaların kullanılması durumlarında aynı zamanda gene aynı gerekçeler ile kullanılmakta olan afişlerin kullanılması durumlarında
  • Banklarda kullanılmakta olan reklamlar ile ilgili olarak
  • Sinemaların içlerinde kendi düzenleri ve sınırları içerisinde bulunmakta olan reklamlar ile ilgili olarak tabela vergisi uygulaması yapılmamaktadır. Bu kurumlar ve işletmelerin Tabela vergisi muafiyeti bulunmaktadır.

Tabela Vergisi Ücreti

Tabela Vergisi Neye Göre Hesaplanır?

Tabela Vergisi Neye Göre Hesaplanır? Ödeyeceğim vergiyi kendim hesaplayabilir miyim? Hangi şartlarda vergi miktarı artmakta ve hangi koşullarda vergi miktarı azalmaktadır? Daha az vergi ödemek için ne yapmalıyım?

Tabela vergisinin hesaplanması aşamasında ilk olarak dikkat edilmekte olan konu tabelanın metre karesidir. Vergilendirme ilk olarak bu konu göze alınarak hesaplanmaktadır. Yahni kullanılmakta olan tabelasının 3 metre kare olması ile 5 metrekare olması arasında vergi farkı bulunmaktadır. İllerin belediyeleri tarafından belirlenmekte olan miktar ile metrekare çarpılarak hesaplama yapılır ve ödemesi her yılın ilk ayında yapılması beklenir. Bu durumun tek bir istisnası ile yarım metrekare kadar bir tabela kullanımı sonucunda her hangi bir vergi ödememesi durumudur.

İkinci olarak dikkat edilmekte olan konu tablanın ışıklı veya ışıksız olması durumudur. Belediyeler bu iki tabela tipine farkı vergi uygulaması uygulamaktadır. Ayrıca toplu taşıma araçlarında kullanılmakta olan tabelalar için de farklı bir vergi ödemesi çıkarılmaktadır. Bu hususlar belediyelerin sitelerinde bulunmakta ve vatandaşların kendilerinin hesaplama isteğinin bulunması durumunda bu konuya imkan verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM

  1. Hakan dedi ki:

    Mrb mevcud yol tabelasının vergisini nasıl iptal edebiliriz… nereye basvurmamiz gerekir.?

  2. Erol Yıldırım dedi ki:

    Çok güzel olmuş ancak okulların tabela vergisi muafiyetinin kanun maddesini bulamadım, kanun maddesini belirtebilirmisiniz.

  3. MK dedi ki:

    Slm nomal bina site mesken isimleri için vergi varmı.örneğin sitenin ismi binanın yanına önüne kocaman ışıklı yada ışıksız bir şekilde yazılmış ise.tşk

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?


Sohbete Başla
1
Satış Temsilcisi
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?