0322 429 55 22
trendenl
trendenl
Sosyal Medya Hesaplarımız

Dijital Baskı Teknikleri

Dijital Baskı Teknikleri

Matbaa uygulama teknikleri genel anlamda baskı isimleri dijital, ofset baskı, tampon ve serigrafi baskılar olarak açıklanabilir. Uygulanacak olan çalışmaya göre doğru baskı tekniğini kullanacak kişiler teknolojik ve kaliteli olan dijital tasarım işlemlerini yapabilmektedir.

Dijital Baskı Nedir?

Kelime anlamı olarak baskının bilgisayar destekli dijital ortamlarda yapılması demek. Son yıllarda geliştirilmesine hız verilen, ortamların birden çok sağlayıcı desteğiyle bez, kumaş, naylon gibi yüzeylere yazılma işidir.

Dijital Baskılar

Oldukça sık kullanılan dijital basım teknikleri de kullanılan basım çeşitleri arasında önemli yer tutar. Dijital teknikleri isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayar destekli dijital ortamda olan baskı türüdür. Özellikle reklam çalışmalarında halen oldukça sık olarak kullanılan dijital baskılar işletmeler için düşük maliyetli basım sağlamaktadır. Hatta günümüzde şirketlerin reklam yapmasının en ekonomik yoludur.

Serigrafi Baskılama

Serigrafi baskılama günümüzde elek basım teknikleri diye de anılan baskılama çeşididir. Serigrafi baskılar yapılırken metal veya ahşap  çerçeveye ihtiyaç vardır. İpek  veya kumaş üzerine yapılan baskı olmasından dolayı, kumaşların çerçevelere gerilmiş olması gerekir. Maskeleme yöntemi kullanılan serigrafi teknikleri işlemlerinde plastik veya metal dokumalardan elde edilen elek kalıplar kullanılır.

Tampon Baskı Teknikleri

En çok kullanılan basım teknikleri arasında yer alan tampon baskılar bombeli yüzeylere kolayca uygulanmasını sağlar. Bombeli yüzeyler, çukur yüzeyler, yuvarlak yüzeyler, düz yüzeylere tek veya daha fazla renk ile baskılamaçeşididir.

Ofset Baskı Teknikleri

Kitap ve dergilerin kapak baskıları işlemlerinde tercih edilen oldukça bilinen çeşitlerdendir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ofset baskılar teknolojinin ilerlemesi ile beraber oldukça gelişmiş bir durumdadır. Bir metalden yararlanılarak metal üzerine aktarılan mürekkep ile baskılama teknikleri yapılmaktadır. Mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılır. Kitap ve dergi baskılarında kullanılıyor olmasından dolayı en çok kullanılan baskılama teknikleri arasında yer balır.

Tifdruk Baskı

Matbaacılıkta temel basım tekniğidir. Ayrıca ambalaj yüzeylerde kullanıma uygun olan bu teknik tifdruk baskıyı en iyi açıklayacak yöntem çukur baskıdır. Çabuk buharlaşan akışkanlı mürekkepler kullanılarak yapılan yöntemde oyma klişe kullanılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

  1. Mustafa Ünsal dedi ki:

    Bu makale çok bilgilendiriciydi, teşekkür ederim. Dijital baskı teknikleri hakkında daha fazla şey öğrendim.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

Whatsapp
MS Reklam
MS Reklam
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1